четвер, 7 травня 2015 р.

Обережно, кліщі! Що робити?

     Вітю вас, любі мої. Минулих вихідних я зіткнлася з кліщами. Як виявилося не всі знають як діяти при зустрічі з ними. Тому я вирішила написати невеличку статтю стосовно цього.
     Насамперед поговоримо про те, де найчастіше ховаються кліщі. найкрщими місцями для перебування цих ісот є торішня трава, чагарники, зламані гілки тощо.

     Лікарі не рекомендують самостійно боротися з цим парзитом. Звісно, я рзумію, що досить популярними є методи змащення уражених місць соняшниковою олією, бензином або гасом. Але таким чином ви можете занести у свій організм інфекцію! Не забувайте, що місце укусу - це є відкрита рана. І інфекцію в цю рану занести доволі просто. Максимум що ви можете зробити - це дістати кліща і продезинфікувати рану. 
      Гадаю, що усі знають, що кліщ не просто кусає, а зариває свою голову нам під шкіру. Тому щоб дістати його, потрібно досить міцно взати його за основу та витягнути максимально обережно, але різко. Це потрібно для того, щоб під час витягування паразита його голова не лишилась у вашому тілі.
     Якщо вас уразив кліщ, то обов'язково зверніться до лікаря. Також прихопіть із собою кліща якого ви дістали із тіла. У лікарні вам можуть провести екстрену профілактику, введуть протикліщевий імуноглобулін, а паразита дослдять на вірус.
     Ну, а щоб уникнути усіх цих доволі неприємних процедур варто запобігти ураженню кліщем. Для цього потрібно дотримуватись кількох простих правил.

  • Якщо ви зібралися на пікнік, в ліс, чи будете поряд із місцями проживання кліщів (вони можуть бути навіть і у соломі), то варто одягнути світлий однотонний одяг; візьміть сорочку з довгими рукавами і манжетами, які щільно прилягають до тіла; довгі штани та носки.
  • Сорочку потрібно заправляти в штани, а штани в чоботи. Якщо ви полюбляєте легке взуття, то заправте штани в носки.
  • Одягайте головний убір. Це потрібно для того щоб лишити мінімальну кількість відкритої поверхні тіла. Адже такі ділянки  приваблють кліщів.
  • Наносьте засоби від кліщів згідно їх інструкції.
  • Уважно перевіряйте місця де ви відпочиватимете та будете ходити  в туалет.
  • Під час відпочинку (приблизно кожних 30 хвилин) та після відпочинку, вдома уважно огляньте себе (попросіть когось це зробити) чи немає на вас кліщів. Особливу увагу приділіть волосяним частинам тіла та голови, згини ліктів, пахвові западини та пахвову ділянку.
І насамкінець хочу зауважити, любі мої, не недооцінюйте кліщів! попри невеликий розмір цей паразит може принести доволі великі неприємності.

Немає коментарів:

Дописати коментар